READING

Co zrobić z wiśni? Pomysły na dania i przetwory z...

Co zrobić z wiśni? Pomysły na dania i przetwory z wiśni

miska z wiśniami

Koniec lata to sezon na wiśnie. Z tych pysznych, bogatych w witaminy owoców można wyczarować wiele ciekawych dań. Szukasz kulinarnych inspiracji? Nie masz pomysłu na to jak je wykorzystać? Ten artykuł to coś w sam raz dla Ciebie!

Jak zrobić konfiturę z wiśni?

Przyrządzenie idealnej konfitury z wiśni wymaga poświęcenia czasu i wyboru jak najlepszych owoców. Chcesz przygotować ją w pośpiechu, z marnych owoców? Lepiej od razu zrezygnuj z tego pomysłu! Jeśli jednak akurat jesteś w posiadaniu obu tych rzeczy możesz śmiało brać się do roboty! Potrzebujesz jeszcze tylko 2 kilogramów wiśni, kilogram cukru i 0,25 litra wody. Cukier zagotuj z wodą, ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Do gotującego się syropu dodawaj powoli owoce.

Całość gotuj około 30 minut na słabym ogniu, często mieszając. Konfiturę odstaw w chłodne, ciemne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień konfiturę zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj ją aż owoce będą szkliste i prześwitujące. Konfitury wlej do wyparzonych suchych słoiczków, zakręć je i odstaw w ciemne chłodne miejsce.

Jak przygotować wiśnie w żelu?

Jeden z najlepszych dodatków do deserów jaki kiedykolwiek wymyślono. Pyszna frużelina idealnie skomponuje się zarówno z ciepłym gofrem lub croissantem, jak i sprawdzi się jako dodatek do naleśników. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie 3 kilogramów wiśni bez pestek, 600g cukru oraz 6 łyżek mąki ziemniaczanej.

podobny temat:  Jak pomóc dziecku w Afryce? Adopcja, 1%, czy sponsorowanie?

Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem, aby puściły sok. Po tym czasie odlej z nich około jedną szklankę soku i dodaj ją do mąki ziemniaczanej. Całość zamieszaj. Wiśnie z cukrem postaw na ogniu i gotuj przez około 10 minut. Pamiętaj, aby czas liczyć od momentu zagotowania.

Ciągle mieszając wlej do owoców mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem. Gotuj przez chwilę, aż masa zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Gorącą frużelinę przełóż do słoików, dobrze zakręć i odstaw. Po jakimś czasie sprawdź czy wszystkie słoiki dobrze się zamknęły. Jeśli tak to przełóż frużelinę w chłodne i ciemne miejsce. Jeśli masz wątpliwości co do tego, czy któryś słoik prawidłowo się zamknął, wstaw go do lodówki i zużyj na bieżąco.

gofry z wiśniami

Wiśnie w rumie – jak przyrządzić te oryginalne przetwory?

Masz ochotę na niebanalne połączenie smakowe? To idealna propozycja dla Ciebie! Aby przygotować te oryginalne konfitury potrzebujesz 4 kilogramy dojrzałych wiśni, 1 kilogram cukru, 100g ciemnego kakao, 4-6 łyżek rumu oraz 50 gram cukru żelującego 3:1, choć jego dodanie nie jest konieczne.

Umyte i wydrylowane wiśnie bez soku przełóż do garnka z szerokim i grubym dnem. Owoce zasyp cukrem i gotuj na mocnym ogniu, aż zmiękną i puszczą sok. Zmniejsz płomień i gotuj przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Wyłącz gaz, a owoce zostaw do ostudzenia.

podobny temat:  Jak przeprowadzić dobry wywiad? 5 porad dla dziennikarza

Następnego dnia konfitury smaż przez kolejne 3 godziny, aż zmienią konsystencję na bardziej gęstą. Łyżką zbierz sok, który zebrał się podczas gotowania i przelej go do kubka. Dodaj do niego kakao i dokładnie rozmieszaj. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj do niego jeszcze trochę soku. Całość przelej do garnka z konfiturą i smaż, ciągle mieszając około 30 minut.

Dodaj rum i cukier żelujący jeśli konfitury nie mają odpowiedniej konsystencji, gotuj przez 2-4 minuty. Gorące przełóż do przygotowanych wcześniej czystych i suchych słoiczków. Zakręć na gorąco i zostaw do ostudzenia, nie odwrócone.

Jak zrobić tartę z wiśniami?

Krucha, rozpływająca się w ustach tarta to świetny pomysł na deser. Jest pyszna i prosta. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Aby zrobić to ciasto potrzebujesz 2,5 szklanki mąki (375 g), łyżkę cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko i 5 łyżek zimnej wody. Do przygotowania nadzienia musisz wziąć kilogram wydrylowanych wiśni, ½ szklanki mąki, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i około ¾ szklanki cukru (ilość cukru zależy od kwaskowatości owoców).

Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieć ciasto, dodając do niego stopniowo wodę, aby uzyskać odpowiednią jego elastyczność. Przygotowane ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij je z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim formę do pieczenia, wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Formę z ciastem wstaw do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj i podziel nożem na paski o szerokości około 2 cm.

podobny temat:  Jakie konto osobiste założyć, kiedy zaczynasz pierwszą pracę?

W misce zmieszaj ze sobą ½ szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną i cukier. Wsyp je do owoców i delikatnie wymieszaj. Owoce wyłóż na spód i przykryj kratką z ciasta. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Podpiecz ciasto przez około 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz przez 50-60 minut, aż będzie lekko zarumienione. Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Tartę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

tarta z wiśniami

Idealna zupa na ostatnie dni lata? Chłodnik wiśniowy!

Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz 600g wiśni, 2 łyżek soku z cytryny, 3 łyżek brązowego cukru, 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu, 6 goździków, 5 gałązek tymianku, szklanki wody i 4 łyżek śmietanki kremówki. Wydrylowane wiśnie włóż do rondelka, dodaj do nich sok z cytryny, cukier, cynamon, goździki i tymianek. Goździki, przed włożeniem do rondelka, owiń szczelnie gazą, aby nie wypadły w trakcie gotowania. Ułatwi to ich późniejsze wyjęcie.

Owoce i przyprawy zalej wodą, wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 7-8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij goździki, a owoce zmiksuj na krem. Przygotowaną zupę ostudź i schłódź w lodówce. Podawaj przystrojoną kleksem ze śmietany i ziołami.


podobne treści

  1. Anita

    3 października

    Kurczę, ja w sumie nigdy nie lubiłam wiśni, a takie przetwory są całkiem dobrym pomysłem. Ale już chyba nie ma na nie sezonu, co?

  2. Olka

    6 października

    Wiśnie z rumem są przepyszne! Przetestowałam i polecam każdemu. Naprawdę warto ich spróbować

Leave a reply to Anita Click here to cancel the reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.