Czytasz

Komora wędzarnicza – jak działa? Gdzie niezbędna jest komora wędzarnicza?

Komora wędzarnicza – jak działa? Gdzie niezbędna jest komora wędzarnicza?

Wędzone szynki, ryby, czy góralskie serki, to najchętniej wybierane produkty. Charakteryzuje je wyjątkowy smak i zapach, który powstaje w komorach wędzarniczych. Czym są te urządzenia i jak działają? Gdzie sprawdzi się komora wędzarnicza i kto powinien w nią zainwestować? A także co warto wiedzieć o domowych wędzarniach?

Komora wędzarnicza- po co?

Opis komory wędzarniczej należałoby rozpocząć od tego, do czego właściwie służy te urządzenie? Komora, wbrew pozorom, jest bardzo funkcjonalna. Można w niej nie tylko wędzić mięso, wędliny, ryby czy sery, ale również wykorzystać te urządzenie do parzenia lub pieczenia. Komora sprawdzi się także podczas takich procesów jak suszenie czy schładzanie żywności. Jeśli szukasz bardziej szczegółowych informacji na temat tego urządzenia, to komora wędzarnicza opisana została na stronie producenta (zfm-online.com). Tam znajdują się również informacje na temat jej wyposażenia.

komora-wędzarnicza-jak-działa

Jak działa komora wędzarnicza?

Te urządzenie charakteryzuje się łatwą i intuicyjną obsługą. Nie trzeba być specjalistą, aby sobie poradzić z jej użytkowaniem. Jak wędzą się produkty w takiej komorze? W procesie wędzenia kluczową rolę odgrywa oddziaływanie na wędzone produkty dymem. Konstrukcja komory sprawia, że dym jest równomiernie rozprowadzany po wszystkich jej częściach, a produkty są jednakowo uwędzone.

Tak jak już wspominaliśmy, współczesne komory są bardzo intuicyjne, ponieważ wykorzystano w nich mikroprocesory. Dzięki temu prawie cały proces wędzenia jest zautomatyzowany. Nowoczesne komory wędzarnicze to nie tylko oszczędność czasu, ale i prądu. Są energooszczędne i bezpieczne dla środowiska naturalnego.

Gdzie sprawdzi się komora wędzarnicza?

Komory wędzarnicze zazwyczaj są niewielkich rozmiarów, dlatego świetnie sprawdzą się w małych zakładach przetwórstwa mięsnego. Takie urządzenia można również wykorzystać w sklepach, małych smażalniach, a także restauracjach, które dbają o jakość swoich produktów i przyciągają klientów aromatycznymi potrawami. W większych zakładach sprawdzą się komory wędzarnicze tunelowe, przeznaczone dla produktów, które wymagają bardzo krótkiego czasu obróbki.

wędzenie-w-komorze-wędzarniczej

Domowa komora wędzarnicza

Produkty mięsne można uwędzić również w domowych wędzarniach. Zazwyczaj mieszczą się one w ogrodzie, z boku domu lub w innym miejscu, gdzie dym nie będzie nikomu przeszkadzał. Zabierając się za pracę w domowej wędzarni, należy pamiętać, że wyróżnia się trzy podstawowe metody: wędzenie zimne, ciepłe i gorące. Wędzonki wytworzone za pomocą tej ostatniej metody są najmniej trwałe i powinno się je spożywać od razu.

Domowe wędzarnie mogą być zarówno wielkie i murowane, z dużą komorą wędzarniczą, jak i małe, mieszczące zaledwie kilka produktów. Na początek lepiej wybrać tę drugą opcję, która służy przede wszystkim do wędzenia gorącego. Taka domowa wędzarnia to ciekawa atrakcja podczas letnich, rodzinnych imprez w ogrodzie.


Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *