Czytasz

Garowanie, kasta do odpieku, kastla do garowania – co to jest i do czego potrzebujes...

Garowanie, kasta do odpieku, kastla do garowania – co to jest i do czego potrzebujesz?

Niejednokrotnie, kiedy wyobrażamy sobie wypiek chleba lub bułek, na myśl przychodzi nam tradycyjny piec, do którego piekarz wkłada ciasto w glinianym lub drewnianym naczyniu. Oczywiście, w dalszym ciągu możemy spotkać się z takimi metodami, jednak są one raczej wyjątkiem niż regułą. Profesjonalne piekarnie, które produkują wypieki na szeroką skalę, stosują znacznie nowocześniejsze sprzęty. Jednym z nich jest kasta do garowania. Czym jest i na czym polega proces garowania? Czytajcie, by dowiedzieć się wszystkiego na ten temat.

1. Czy garowanie jest zdrowe?

Kiedy usłyszymy po raz pierwszy o garowaniu i dowiemy się, że dotyczy ono wypieków na masową skalę, od razu podejrzewamy, że jest to jakaś metoda, która obniża koszty produkcji, a jednocześnie nie jest zbyt pozytywna dla naszego organizmu. W rzeczywistości jednak nie ma nic bardziej mylnego. Należy jednak pamiętać, że kasta (kastla) musi mieć szereg certyfikatów i badań aby była bezpieczna dla zdrowia (erg-system.pl).

kasta do wypieku chleba

2. Czym jest garowanie?

Po tym krótkim wstępie najwyższa pora na to, by wyjaśnić sobie, na czym polega proces garowania i czy rzeczywiście warto go stosować? Garowanie to stworzenie optymalnych warunków dla ciasta, które znajduje się w chłodni. Po co się to robi? Dobra wilgotność i temperatura poprawiają w znaczący sposób walory smakowe produktów bez konieczność dodawania chemicznych składników.

3. Dlaczego warto stosować garowanie?

Garowanie to proces, dzięki któremu jesteśmy w stanie jednorazowo wyprodukować większa ilość ciasta i rozdysponować ją w specjalnych kastach. Takie ciasto może przebywać w chłodni przez dłuższy czas i być wypiekane wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Dzięki temu zawsze w piekarniach czy hipermarketach można dostać świeże wypieki. Dodatkową zaletą jest oczywiście odpowiedni zapach w miejscu sprzedaży. Wielokrotnie udowodniono już, że aromat świeżej skórki chleba przyczynia się wytwarzania u nas większej ilości kwasów żołądkowych, a tym samym sprawia, że jesteśmy głodni. W takim stanie znacznie chętniej kupujemy.

4. Jaka powinna być kasta?

Kasta, w której odbywa się cały proces garowania musi spełniać oczywiście specjalne wymagania. Jednym z nich jest oczywiście odpowiedni materiał, który nie będzie wchodził w niepożądane reakcje z ciastem. To jednak nie wszystko. Ważne jest także to, by kasty można na sobie układać w sposób stabilny.

Taki pojemniki musi być odporny na duże zmiany temperatur. Mrożenie, a potem mycie w gorącej wodzie może bowiem doprowadzać do pęknięć kasty. Warto więc sprawdzić producenta zanim dokonamy zakupy. Te wszystkie warunki muszą zostać spełnione, jeśli zależy nam na tym, by nasze wypieki były smaczne, zdrowe, a ich produkcja była tania.


  1. kingusia

    3 października

    Nie wiedziałam w ogóle, że jest coś takiego. To już się chyba stosuje w przemyśle spożywczym, tak? Czy gdzieś indziej jest jeszcze wykorzystywane? Wiecie może?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *