Czytasz

Co to jest garowanie chleba? Jak wybrać koszyk, kastę do garowania chleba?

Co to jest garowanie chleba? Jak wybrać koszyk, kastę do garowania chleba?

Spotkaliście się kiedyś z pojęciem garowanie chleba? Jeżeli nie, warto wyjaśnić, o co w tym chodzi, na czym polega w kiedy w ogóle się je wykonuje. Warto przyjrzeć się temu bliżej i poszerzyć swoją wiedzę.

Skąd bierze się chleb?

Dla wielu osób to pytanie może wydać się dziwne, no bo skąd bierze się chleb? Z pieca? Tak i nie, a przynajmniej nie od razu! Zanim ciasto trafi do wypiekania i wyrośnie z nich chrupiący chleb, musi nastąpić wiele innych czynności, które w ostateczności doprowadzą nas do etapu końcowego. Jednym z nich jest właśnie garowanie.

Co to jest garowanie chleba?

Jak zostało wspomniane, tworzenie chleba odbywa się w kilku etapach. Najważniejsze z nich to fermentacja wstępna, dzielenie ciasta i jego formowanie, a następnie fermentacja końcowa, ostateczne formowanie i na końcu wyrastanie. Zadając pytanie o to, czym jest garowanie, odpowiedź jest prosta – po prostu fermentacja końcowa. Gdy wykonamy wszystkie poprzednie czynności, przyjdzie czas na to, by dać ciastu nieco odpocząć, aby jego struktura mogła się utrwalić. Oczywiście nie wystarczy zostawić ciasta na desce – trzeba je umieścić w odpowiednim naczyniu i pozostawić do fermentacji na kilkadziesiąt minut, najlepiej w chłodnym miejscu.

Wyrabianie ciasta na chleb

Co daje garowanie chleba?

Do wykonania chleba używa się drożdży, a te w miarę upływu czasu i poddaniu fermentacji zaczynają się rozrastać. Dzięki temu ciasto zwiększa swoją objętość – zaczyna wyrastać. Fermentacji przyszły bochenek poddaje się dwukrotnie, aby w ten sposób ostatecznie uformować kształt bochenka i ustalić jego objętość. Poza tym, poddając je garowaniu, zwiększa się jego ilość, a tym samym można później je podzielić i tym samym mieć więcej ciasta do wykorzystania.

Jak garuje się chleb?

Chleb, a właściwie ciasto na chleb poddaje się garowaniu, w celu zwiększenia jego objętości. To druga i ostatnia fermentacja, która musi odbyć się we właściwych warunkach. Ciasto umieszcza się w specjalnym koszu, pojemniku lub kaście, a następnie przykrywa folią. Wstawia się je do chłodnego miejsca, najlepiej jeżeli byłaby to lodówka i zostawia na wyrastania przez około 40 minut. Dopiero po tym czasie można je wyjąć, poddać ostatecznemu formowaniu i wstawić do wypiekania. W ten sposób nie tylko zyskuje się więcej ciasta, ale lepsze walory smakowe i wilgotność.

W czym garować chleb?

Naczynie do garowania chleba powinno być starannie dobrane. Mówi się, że najlepiej, gdyby była to forma, w której będziemy piec, ale nie jest to bezwzględnie wymagane. Musi mieć jednak odpowiedni rozmiar, by ciasto po włożeniu nie zajmowało więcej niż połowę miejsca. Ciasto i tak wyrośnie, potrzebuje więc miejsca. Ważne, by wybrać naczynie odpowiednie do naszych potrzeb, niekoniecznie też trzeba sięgać po produkty profesjonalne. Wystarczy nawet standardowe naczynie żaroodporne.


Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *