Czytasz

Na co dobre jest siemię lniane? Jak je przyrządzać?

Na co dobre jest siemię lniane? Jak je przyrządzać?

Masz problemy z koncentracją? Twoje włosy są słabe, matowe, a paznokcie łamliwe? A może chcesz w naturalny sposób uregulować pracę układu pokarmowego i obniżyć poziom cholesterolu? Na wszystkie te problemy pomaga jeden naturalny produkt, który w dodatku jest tani i bardzo łatwo dostępny. Zastanawiasz się co to? Przeczytaj nasz artykuł.

Siemię lniane było wykorzystywane w medycynie naturalnej od wieków. Nasze babcie przyrządzały napar z tych drobnych nasionek, aby wzmocnić odporność, czy poprawić kondycję skóry. Co prawda napar przyrządzony z nasion lnu nie należy do najsmaczniejszych i ma dość nieciekawą konsystencję, ale na szczęście zmielone siemię lniane można dodawać do wielu potraw i cieszyć się jego cudownymi własnościami, jednocześnie zapominając, że się je je.

Jak przygotować siemię lniane?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że nasiona lnu muszą być zmielone, aby zawarte w nich składniki odżywcze mogły przeniknąć do naszego organizmu. W tym celu można kupić gotowy, zmielony produkt w sklepie lub przygotować go w domu. Wystarczy zmielić len w młynku do kawy, ale pamiętajcie, żeby mielić wyłącznie taka ilość, jaką mamy zamiar od razu wykorzystać. Ponadto trzeba to robić ostrożnie i z przerwani, aby nie dopuścić do nagrzania się siemia i najlepiej nie używać tego samego młynka do mielenia kawy i lnu. Niezmielone siemię lniane można przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Nasiona lnu a odchudzanie

Dzięki dużej zawartości klejów roślinnych, siemię lniane znacznie poprawia perystaltykę jelit, a tym samym przyśpiesza ich pracę. Ponadto po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości nasion lnu, mamy poczucie sytości, dlatego łatwiej jest powstrzymać się przed sięgnięciem po przekąski. Dodatkowo, zmielony len tworzy w naszym żołądku oraz jelitach warstwę ochronną, która pomaga zregenerować błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Siemię lniane jako dodatek do potraw i koktajli

Świetnym pomysłem jest dodawanie zmielonego siemia lnianego do różnego rodzaju potraw, a nawet owocowych koktajli. Nie zmieni ono ich smaku, może ewentualnie delikatnie zagęścić napój, a jednocześnie zachowa wszystkie prozdrowotne właściwości. Dania urozmaicone zmielonym lnem pomogą nam utrzymać odpowiedni pozom cukru we krwi, obniżyć szkodliwy cholesterol oraz wstrzymać wchłanianie niekorzystnych dla naszego organizmu substancji.

Ziarna lnu

Napar z nasion lnu jako odżywka na włosy

To nie żart! W tym wypadku całe ziarenka (ok. 2-3 łyżeczki, nie zmielone) zalewamy szklanką wody i gotujemy przez kilka minut. Napar, który w ten sposób powstanie delikatnie odcedzamy i nakładamy na wilgotne, świeżo umyte włosy. Warto ten zabieg co jakiś czas powtarzać, a na pewno staną się zdrowsze, bardziej błyszczące i odżywione. Do tego jeśli spożywasz regularnie siemię lniane, to możesz liczyć na przyśpieszenie porostu włosów oraz naturalne wzmocnienie i nawilżenie ich od wewnątrz organizmu.

Może wydawać się niesamowite to, że tak niepozorne nasionka mają aż tyle cudownych właściwości. Na prawdę warto dodać je na stałe do swojej diety, gdyż mogą nam zastąpić wiele sztucznych suplementów i zapobiec przyjmowaniu obciążających nasz organizm leków.


  1. Kolasa

    1 września

    Moja mama dość często sięgała po siemię lniane, ja nie raz też musiałam, co mi kompletnie nie smakowało :/

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *