Jakiś czas temu bardzo popularna stała się potrawa zwana tartą. Pochodzi ona z Francji i błyskawicznie wpisała się w nasze polskie menu. To łatwe i szybkie w przyrządzeniu danie świetnie nadaje się na błyskawiczny obiad, smaczny podwieczorek lub imprezową przekąskę. Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie są rodzaje i jak upiec tartę, zapraszamy do lektury.
- Rodzaje tart
- Jak przygotować ciasto do tarty
- Tarta na słodko
- Tarta na słono
- Podstawowe zasady pieczenia tarty
Rodzaje tart
Tarta może być przyrządzona zarówno na słodko, jak i na słono. Tak na prawdę dodatki (nadzienie) możemy dowolnie modyfikować, jedynie podstawa, czyli ciasto, jest niezmienne. Różne są także rozmiary i kształty tart. Można upiec dużą, która będzie przypominała okrągłe ciasto, a można też kupić malutkie silikonowe lub ceramiczne tarteletki, w których upieczemy mini tarty. Wszystko zależy od nasze fantazji i upodobań oraz okazji, na którą przygotowujemy to danie.
Jak przygotować ciasto do tarty
Przepis na ciasto do tarty jest banalnie prosty. Oczywiście istnieje w kilku wariantach, jednak zawsze opiera się na paru podstawowych składnikach:
- mąka pszenna (220 g)
- zimne masło (125 g)
- jajko
- szczypta soli
W zależności od tego czy tarta ma być słona czy słodka, dodajemy 2 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki należy połączyć, masło najlepiej dodać pokrojone na małe kostki, a następnie ugnieść ręką. Należy wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie miało gładką konsystencję, ale jednocześnie nie zdąży się zbytnio nagrzać i pozostanie kruche. Wtedy owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Tarta na słodko
Jeśli chcemy, żeby nasza tarta pełniła funkcję np. słodkiego poczęstunku, wtedy musimy wybrać słodkie dodatki do ciasta, najlepiej sprawdzają się owoce. Najprostszym, a zarazem smacznym sposobem jest ugotowanie budyniu, który wylejemy na wstępnie przypieczone ciasto, a na to ułożymy ulubione owoce. Zrobienie takiej przekąski zajmie nam niecałą godzinę, a do tego będzie się pięknie prezentować i wspaniale smakować.
Tarta na słono
Przepisów na słone nadzienie jest tak wiele, że pewnie codziennie można by jeść inną, wszystko zależy od naszego gustu smakowego i prywatnych upodobań. Bardzo popularne są zielone tarty, np. ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, lub ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Wystarczy świeży lub mrożony szpinak, który wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dolewamy trochę śmietanki i dusimy jakiś czas pod przykryciem. Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na nim przygotowany szpinak, układamy suszone pomidory lub plastry łososia i ponownie zapiekamy. Gotowe!
Podstawowe zasady pieczenia tarty
Ciasto po wyjęciu z lodówki musimy wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę i „podzióbać” gęsto widelcem. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 10 minut. Po wyjęciu i rozłożeniu na cieście nadzienia, wkładamy tartę ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut. Koniecznie musimy pamiętać o tym, żeby nadzienie nie było zbyt mokre, ani za suche. Tak przygotowaną tartę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
brak komentarzy