Czytasz

Co jeść, aby wzmocnić odporność

Co jeść, aby wzmocnić odporność

Niezależnie od pory roku masz problem ze stanem zdrowia. Jesteś osłabiony, często chorujesz. Chciałbyś wzmocnić organizm i mieć więcej sił witalnych? Zapoznaj się z tym artykułem i czuj się lepiej każdego dnia.

Dieta wzmacniająca odporność

Jeżeli obserwujesz u siebie symptomy obniżenia odporności. Wybierz się na wizytę do lekarza ogólnego i zrób poszerzone badania. Wyklucz poważne czynniki chorobotwórcze. Jeśli Twój stan spowodowany jest niedoborem składników mineralnych czy witamin, polecamy wizytę u dietetyka, który pomoże ustalić zbilansowaną, kompleksową dietę. Jesteś tym co jesz. Dlatego dbaj o to, aby zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość potrzebnych witamin i mikroelementów oraz odpowiednich kwasów tłuszczowych.

Dieta warzywna

Zacznij zdrowo dzień

Każdy dzień zaczynaj od porządnego i sycącego śniadania aby Twój organizm poprawnie funkcjonował. Nie wywołuj niepotrzebnego uczucia głodu, bo wtedy Twój mózg, przez wiele godzin będzie cię informował, że jesteś głodna, a tym samym zjesz dużo więcej. W zależności od tego jakie śniadania preferujesz, na słodko czy na konkret przygotuj swoje ulubione śniadanie. Polecamy płatki owsiane, z jajecznicą z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Podsmaż chwilkę przygotowane produkty, aż warzywa zmiękną, następnie rozbij dwa lub trzy jaja i dopraw do smaku. Tak syte śniadanie sprawi, że nie będziesz musiała podjadać aż do obiadu. Oczywiście przepis można modyfikować, staraj się stosować sezonowe warzywa.

Zdrowe owocowe śniadanie

Probiotyki wzmacniające odporność

Produkty mleczne takie jak kefir, jogurt naturalny są źródłem bakterii kwasu mlekowego. Nieocenione przy prawidłowym funkcjonowaniu flory jelitowej, ponieważ wspomagają usuwanie drobnoustrojów gnilnych i chorobotwórczych. W ten sposób działają pozytywnie na poprawę odporności oraz na oczyszczanie ciała z toksyn.

Jogurt naturalny z owocami

Czosnek – naturalny lek

Stosowany od wieków jako lek na gorączkę i wzmocnienie. Polecamy używać go do potraw każdego dnia gdyż oprócz charakterystycznego smaku, jest naturalnym antybiotykiem, zmniejszającym szanse na rozwój infekcji oraz łagodzącym jej przebieg. Dodatkowymi atutami związanymi ze stosowaniem czosnku są również: wspomaganie procesów trawiennych, spowalnianie rozwoju bakterii oraz pasożytów przewodu pokarmowego, obniżenie ciśnienia.

Ząbki czosnku

Ryby – zdrowe tłuszcze

Zjadając regularnie posiłki złożone z ryb zapewniamy cenny dla organizmu kwas tłuszczony nienasycony omega 3, którego właściwości wpływają korzystnie na funkcjonowanie zachodzących procesów w organizmie oraz na budowanie i wzrost odporności.

Danie z ryby

Czerwona papryka

Ostre odmiany tego warzywa są często stosowane podczas leczenia kaszlu oraz kataru. Bogata w witaminy A, C, E, które wzmacniają odporność organizmu oraz niwelują przebieg infekcji. Ostre przyprawy działają wykrztuśnie, dlatego możemy stosować je aby pozbyć się zalegającej wydzieliny. Mają działanie rozrzedzają, pomagając pozbyć się wydzieliny z nosa i zatok.

Czerwona papryka


  1. Mmmma

    13 listopada

    I jeszcze ruch! Ruch, sport też poprawia odporność.

  2. portala

    20 listopada

    Wszystko jest ważne, dieta i ruch jak najbardziej, tylko mało kto o tym pamięta nie mówiąc już o tym, że mało komu się chce.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *