Marzy Ci się otwarcie kawiarni i tym samym chcesz zacząć prowadzić własny biznes? Nie jest to proste wyzwanie, często jest to droga pod górę. Mówi się nawet, że inwencja to 1% w skali piętrzących się formalności i spraw do załatwienia. Zanim zaczniesz zarabiać na siebie, weź pod uwagę sprawy, które pomogą Ci szybciej wyjść na swoje.,/p>
1. Zarejestruj firmę
2. Stwórz klimat
3. Zatrudnij profesjonalistów
4. Stwórz oryginalne menu
5. Postaw na reklamę
1. Zarejestruj firmę
Zanim zmierzysz się z urzeczywistnianiem swojego marzenia, weź pod uwagę istniejące ryzyko. Pomysł na otwarcie własnej kawiarni należy do najczęściej realizowanych. Gdy masz już wybrany lokal, przyjdzie Ci się zmierzyć z wielką biurokracją.
Musisz liczyć się z faktem, że rejestrowanie firmy trwa do kilku tygodni, dolicz do tego jeszcze zdobywanie koncesji oraz kolejnych zgód. Samo zarejestrowanie firmy nie stanowi aż takiego problemu jak założenie konta firmowego w banku (bez firmowej pieczątki jest to niemożliwe), czy uzyskanie zgody Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego. Należy także mieć udokumentowane wymogi dotyczące samego lokalu (od pozwolenia na budowę po wywóz nieczystości). Jeśli zamierzasz sprzedawać napoje alkoholowe, będzie tu także wymagana zgoda na to wójta lub burmistrza.
2. Stwórz klimat
Otwierając własną kawiarnię musisz starać się stworzyć w niej niepowtarzalny klimat gdyż konkurencja jest duża, a przecież chodzi o to, by klient wybrała właśnie Ciebie. Dobrze jest także zapoznać się z gustem konkurencji i zweryfikować swoje upodobania. Najmodniejsze obecnie są kawiarnie urządzone w stylu rustykalnym ale jeśli lubisz klasykę możesz zastanowić się nad stylem retro lub eleganckim.
Na Starym Mieście w Warszawie, można spotkać kawiarnie ze starymi plakatami wiszącymi na ścianach. Zawsze możesz tez skorzystać z porad architekta wnętrz. Pomyśl także o sprzęcie takim jak maszyna do lodów, wyciskarka do soków, maszyna do bitej śmietany, czekoladziarka, ekspres do kawy (koniecznie ciśnieniowy).
3. Zatrudnij profesjonalistów
Personel w Twojej kawiarni powinien być przede wszystkim wykwalifikowany. Jeśli klienta powita zespół miło uśmiechniętych osób, będziesz mieć gwarancję, że częściej Cię odwiedzi. Nie oszczędzaj także na szkoleniach dla swoich pracowników, podnoszenie kwalifikacji jest najbardziej wskazane.
4. Stwórz oryginalne menu
Miłym dodatkiem do kawy jest coś słodkiego. Nie musisz jednak samodzielnie piec ciast, wystarczy, że postarasz się o sprawdzone miejsce dostawy. Najlepiej serwuj różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, francuskie, muffiny. Niektórzy klienci nie będą przepadali za słodkimi przekąskami, dlatego postaraj się także o coś na ostro. Jeśli zdecydujesz, że chcesz podawać alkohole do kawy, pamiętaj o koncesji.
5. Postaw na reklamę
Jeśli liczysz na to, że zaczniesz po prostu działać, możesz długo nie doczekać się zysku. Po pierwsze załóż stronę internetową gdzie powinny się znaleźć cennik, menu, dane kontaktowe,a także zdjęcia Twojego lokalu. Pomyśl również o dystrybucji ulotek w Twoim mieście. Dobrym pomysłem na promocję jest zorganizowanie hucznego otwarcia połączonego z degustacją. Ten modny włoski zwyczaj może Ci się przydać w reklamie serwowanych u Ciebie napojów.
Kiedy już przebrniesz przez wszystkie etapy otwierania własnej kawiarni, z czasem możesz zacząć też myśleć o jej udoskonalaniu np. wystarać się o ciekawe ryciny na ścianach, oryginalne stoliki na prasę. Pamiętaj, że każdy szczegół może stać się atutem miejsca, w którym prowadzisz swój biznes.
Kawiarenka
30 listopada
Bardzo fajny artykuł, przydatny dla ludzi chcących realizować się w takim zakresie.